Mik azok a hibák amik a legtöbb napelemes beruházást elrontanak? Megmutatjuk ezeket, illetve hogy hogyan lehet elkerülni őket!

Aki napelemes beruházáson gondolkodik, az a környezetre gyakorolt pozitív hatás mellett befektetésként is kezeli a rendszerét. Éppen ezért, nagyon nem mindegy hogy a leszerelt napelem modulok az átadáskori helyén lesznek-e 25 év múlva is, nem-e okoznak beázást vagy pedig tűzveszélyt. Persze ezek a szempontok hosszú hosszú évek alatt bizonyosodnak be, de nézzünk meg pár tényezőt ezeken kívül, ami már a megvalósításkor is problémát, kellemetlenséget és többletköltséget jelent!

1️⃣ Műszaki felmérés hiánya a helyszínen

Mint mindennek az alapja a gondos tervezés, így egy napelemes rendszer előkészítése is megfontolt, precíz tervezést igényel.  Ahhoz, hogy a legmegfelelőbb rendszert álmodjuk meg, és készítsük el egyszerűen nélkülözhetetlen a helyszíni műszaki felmérés! Gondoljunk arra az autószerelőre, aki telefonon, a javítandó autó megnézése nélkül ad ajánlatot! Hiába tapasztalt szakember, de nem látja az elvégzendő munkát és nem tud minden apró részletet ami fontos információt adna a számára. Ugyanez igaz a napelemes kivitelezőkre is. Lehet egy árajánlatot viszonylag pontosan kalkulálni a korábbi tapasztalatok alapján, de adott helyszínen a valóság sokszor teljesen más lehet. Ha a kivitelező nem csinál egy alapos műszaki felmérést a tervezési fázisban, azaz nem megy fel valaki a szerelőcsapatból a tetőre előzetesen, nem egyeztetik le pontosan a rendszer bekötéséhez szükséges nyomvonalakat az sokszor a szereléskor okoz kellemetlen meglepetéseket. Felkészültebb csapatok tudják kezelni az ilyen váratlan eseményeket, viszont ha példának okáért nem fér fel az összes modul a tetőre vagy valamilyen árnyékhatás nem lett figyelembe véve akkor az máris a megrendelő zsebéből veszi ki a pénzt hosszútávon. Viszont ne történjen ilyen, gondoljunk csak a rendszerhez tartozó elektromos készülékek (inverter, védelmek, stb.) és a vezeték nyomvonalak elvezetésére. Amikor a szerelőcsapat a helyszínen improvizál, az sokszor kompromisszumok elé állítja a megrendelőt esztétikai oldalról.

Megoldás: Kérjünk a kivitelezőtől műszaki felmérést! Bizonyos cégek ezt díjmentesen végzik, vannak akik pénzt kérnek érte (jellemzően 15-25 000 Ft-os nagyságrendben). Ha a kivitelező nem hajlandó felmérni a rendszert a helyszínen, kezdjünk el gyanakodni és másik céget keresni!

2️⃣ Projekt koordinátor hiánya / túlterheltsége

Tapasztalataink alapján a megrendelőink nem műszaki szakemberek, és nem értenek a napelemes rendszerek áramszolgáltatói ügyintézéséhez. Éppen ezért nélkülözhetetlen, hogy az adott megrendelőhöz tartozzon egy projekt irányító, aki tisztában van az összes lépéssel, illetve teendővel. Ha nincs meg ez a személy, akkor a villamos tervezőhöz nem jutnak el az információk megfelelően, a beszerző nem biztos, hogy a megfelelő alkatrészeket szerzi be, az amúgy sem kimondottan gyors áramszolgáltatói ügyintézés pedig hosszú csúszásba kerülhet. Ezen hibák külön-külön is nagyon megkeseríthetik a napelemes beruházás folyamatát, és jelentős pénzösszeget veszthet el vele a megrendelő! Mi kiemelten fontosnak tartjuk, hogy minden ügyfelünkhöz tartozzon egy projekt irányító, aki rendelkezik a kellő felkészültséggel és kapacitással! Így az ügyfél mindig az érzi, hogy foglalkoznak vele és naprakész információkat kap a rendszerének státuszával kapcsolatosan (a hosszú szolgáltatói ügyintézés ellenére is).

Megoldás: Kérdezzük meg, hogy ki lesz a kapcsolattartó, és beszéljünk vele pár mondatot a szerződéskötés előtt! Ezzel egy képet kapunk a hozzáállásáról, felkészültségéről.

3️⃣ Nem megfelelő műszaki tartalom

Korábban írtuk már, hogy a napelemes rendszereknek nagyon fontos a hozama, illetve a megtérülési ideje. Így egy nem megfelelő műszaki tartalommal a rendszer nem fogja azt a teljesítményt produkálni, ami elvárt lenne tőle, ezzel a megrendelő zsebéből vesz ki pénzt hosszútávon! Facebook oldalunkon írtunk már a különböző inverter típusokról, okos és string inverterekről, későbbiekben fogunk még írni a mélyebb műszaki ismeretekről is. Helyszín függő, hogy melyik megoldással lehet nagyobb hozamot elérni. Itt visszakanyarodnánk az 1.-es pont fontosságára! Felmérés alapján lehet a legoptimálisabb műszaki megoldásokat kiválasztani, akár a bekerülési költség, akár a rendszer termelése szempontjából, ami az egész projekt sikerességének a kulcsa!


Megoldás: Kérdezzük meg nyugodtan, hogy miért azok a termékek szerepelnek az ajánlatban, és hogy milyen alternatív megoldások léteznek. Ha nem kapunk egyértelmű választ, akkor kezdjünk el gyanakodni!

4️⃣ Kivitelező csapat szakmai felkészültsége

A napelemes rendszernek legalább a modulok élettartamáig biztonságosan a helyén kell maradnia! Ez a legtöbb gyártónál 25 évet jelent! Természetesen nem ez az egyetlen fontos szempont, hiszen rengeteget számít még például az esztétika, a beázás mentesség vagy az elektromos részek szabályos és biztonságos kivitelezése. Mivel a rendszerek hosszútávra készülnek, ezért kiemelten fontos a kivitelező gárda szakmai felkészültsége, tapasztalatuk, hozzáállásuk és az eszközeik. Kivitelezés során bizonyos kerámia cserepek törhetnek, amivel semmi probléma nincs, mivel egy igényes csapat kicseréli a törött darabokat újra, és elhelyezik azokat a napelemmel fedett rész alá. Így semmilyen esztétikai probléma nem keletkezik, és beázás sem. Amennyiben nem fordítanak erre kellő figyelmet, úgy az esővíz megtalálja magának az utat, csak sajnos nem abban az irányban amerre kellene. Súlyosabb esetben nem veszi észre egyből a megrendelő és évek alatt komoly szerkezeti károkat okoz, kevésbé súlyos esetben pedig “csak” a mennyezet ázik be. Ugyanilyen fontos, vagy talán még fontosabb szempont, hogy a rendszer villamos oldala is megfelelően legyen elkészítve, jó minőségű alapanyagokból és szakszerűen. A nem megfelelő kötőelemekkel ugyanis tűzveszélynek tesszük ki a rendszer elemeit, amely sokkal veszélyesebb a napelemes (DC) vezetékezésnél, mint a házban lévő fogyasztóknál. Kevésbé veszélyes, de ugyanúgy fontos szempont az elkészített rendszer esztétikája is. Megrendelőként hosszú éveken keresztül fogjuk nézni az átadott rendszert, így bosszantó lehet ha valami nem úgy áll, ahogy szép lenne.

Megoldás: Kérjünk referencia munkákról fotókat/videókat a szerelőcsapat munkájáról. Rugalmasabb cégek engedik, hogy megnézhessük a kivitelező csapatot munkavégzés közben is akár.

5️⃣ Felülvizsgálatok, minőségellenőrzés hiánya

Sok cég végezteti el a kivitelezést alvállalkozókkal, amivel semmi probléma sincs, ha a csapat megfelelően felkészült és megfelelően motivált. Előfordulnak azonban olyan esetek, hogy az alvállakozók nem megfelelő minőségben dolgoznak, mivel szorítják őket a rövid határidők (egy kivitelezés 30 modulig általában egy nap szokott lenni), vagy nem áll rendelkezésükre a megfelelő mennyiségű és minőségű szerelési anyag vagy eszköz. Ez a megrendelő számára nem mindig nyilvánvaló, vagy derül ki. Viszont, minden kivitelezést érintésvédelmileg kötelező ellenőrizni és jegyzőkönyvezni. A szereléskor elkövetett hibák ilyenkor általában előjönnek, vagy méréssel vagy pedig szemrevételezéssel, így a megrendelő részletesebb képet kap a rendszere minőségéről.

Megoldás: Ha gyanúnk van a szerelő csapattal kapcsolatban, akkor kérjünk nyugodtan egy független szakértőt, aki átvizsgálja a rendszerünket. Ugyan ez jelentősebb pénzösszegbe kerül (jellemzően 35-80 000 Ft között), viszont eltörpül a beruházott összeghez képest.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com