A lakossági napelemes rendszerek nagyon nagy része háztetőre kerül felszerelésre. Mi lehet ennek az oka?

🏠 A legtöbb ingatlannak általában van teteje. Amennyiben van megfelelő méretű, állapotú és ideális tetőfelület, akkor költséghatékonyan és praktikusan lehet elhelyezni a rendszert.

💸 Költséghatékony, mivel a napelemek dőlését a tetőfelület adja, így nem szükséges extra kiemelő szerkezetek építése.

Praktikus, mivel:

💡A tetőn általában nem zavar senkit, nincs útban, nem a kertből veszi el a helyet.

☀️ A tetőn, mivel magasban van kevésbé árnyékos, így jobb a rendszer hatásfoka, több a termelése, és gyorsabb a megtérülése.

🌡 A felszerelt napelemek és a tetőfelület között 8-10cm-es légrés van, így a nap a napelemeket melegíti fel először. Alulról a rendszer szellőzik, így a napelemekkel fedett rész alatt csökken a padlástér/ tetőtér hőmérséklete.

🔧 Egy szépen megtervezett és kivitelezett rendszer a ház dísze lehet. Továbbá a szomszédok is irigykedhetnek. 🙂

Négy fő szempontot kell figyelembe vennünk, amikor a napelemes rendszer elhelyezését tervezzük meg:

1️⃣ Tetőfelület tájolása 🧭

A legideálisabb a tisztán déli fekvés, viszont ez az esetek kevés százalékában teljesül. Eltérhetünk a déli iránytól délkelet és délnyugat felé, akár K-i és NY-i irányig is, viszont figyelembe kell vennünk hogy itt a rendszer már akár 25%-al is veszteségesebb lehet az ideálishoz képest! 🤔

2️⃣ Tetőfelület dőlésszöge 🏠

A magyarországon napelemes rendszer számára ideálisnak tartott dőlésszög 25°- 50° közötti. Sem a túl alacsony, sem pedig a túl meredek dőlésszög nem ideális a moduloknak, a napsugarak beesési szöge miatt. A 20° alatti tetőknél jellemzően könnyebben megáll a szennyeződés a modulokon, nem annyira öntisztuló mint a meredekebb tetőkön.

3️⃣ Árnyékot adó tereptárgyak☀️🌳

Fontos, hogy a telepítésre használt tetőre ne vetüljön árnyék. Ez lehet például a szomszédban lévő fa, a tetőn lévő kémény, vagy bármilyen más tereptárgy. A napelemes rendszernek fényre van szüksége. Egy szép napos idő esetén, akár egy modulon egy tenyérnyi árnyék is drasztikusan csökkentheti a rendszer teljesítményét! 

4️⃣ Tetőfelület állékonysága⬇️

Rendkívül fontos, hogy a használni kívánt tető megfelelően stabil legyen, akár a szerkezete, akár a fedése. Bár a rendszer nem jelent túl nagy extra terhelést a tetőn (négyzetméterenként akár 12-13kKg), de a ráeső hó terhelésével és a széllel is számolni kell. Ha a tetőszerkezet nem korhadt, nincs megrogyva és egyéb sérülés nem látható rajta, akkor általában minden további nélkül alkalmas napelemes rendszer telepítésére. Fontos szempont még a héjazat, avagy a borításának állapota. Elöregedett cserépre, palatetőre nem érdemes szerelni, mivel ezeknek az élettartama lényegesen kevesebb, mint a napelemes rendszeré, így extra munkába kerül a modulok le és visszaszerelése a tető felújításakor.

Milyen megoldások vannak, ha a tetőn nem férne el a napelemes rendszer?

❌ A képen lévő megoldást semmiképpen nem javasoljuk❗️

Szerencsére vannak ettől esztétikailag és szerkezetileg is sokkal jobb megoldások. 😁

1️⃣ Több tetőfelület és megfelelő inverter alkalmazása: 🏘

Ha nem férne ki a rendszer egy tetőfelületre, akkor többet kell választani, a helyszíni adottságok, és az előző részben kifejtett szempontoknak megfelelően. Itt fontos szempont az inverter, ugyanis a klasszikus berendezések általában csak 2 tetőfelületnyi napelemet tudnak lekezelni. 2-nél több tájolású vagy dőlésszögű rendszer esetén teljesítmény optimalizálás szükséges. Ennek a módjairól a következő részben írunk részletesen, az invertereknél!

2️⃣ Gépjármű beálló készítése fából/ fémből, napelemes fedéssel:🚘⛩

A kellemest a hasznossal tipikus esete. Ha a helyszíni adottságok engedik, akkor lehet készíteni egy gépjármű beállót akár fából, akár fémből. Ennek a fedését tudják a napelemek biztosítani, amelyek bizonyos mennyiségű fényt átengednek, így alatta világos lesz. Ezzel a megoldással ugyan költségesebb a kivitelezés, viszont pozitív hozadéka a fedett gépkocsi beálló, mindezt esztétikusan és környezetbarát módon kivitelezve!

3️⃣ Déli, vagy ahhoz közeli tájolású kerítésnél kiemelt szerkezetre elhelyezés: 🚧

Ebben az esetben nem vesz el plusz helyet a kertből a rendszer, mivel az alatta lévő rész teljesen hasznosítható!

4️⃣ A kertben elhelyezett kiemelő szerkezetes megoldás: 🏜

Amennyiben a kertben van elegendő hely, akkor egy árnyékmentes részre leszerelhető a rendszer. Így a tulajdonosa joggal érzi úgy, mintha egy mini erőmű tulajdonosa lenne. Persze ez a család hölgy tagjai számára nem mindenképpen ideális látványt nyújt. 🙂

5️⃣ Homlokzatra szerelt rendszer: 🏠

Ha minden kötél szakad úgymond, és semmilyen egyéb alternatív megoldás nem játszik úgymond, akkor a telepítendő rendszer felszerelhető az épület árnyékmentes dél közeli homlokzatára is, a megfelelő kiemeléssel, és távolságok megtartásával (árnyék mentesség).

❓Napelemes rendszert szeretnél, és nem vagy biztos benne hogy elférne e a tetődön? 📞📧 Keressen minket díjmentes felmérésért, és műszaki tanácsadásért!

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com