Milyen költségei vannak egy napelemes rendszernek? Milyen rejtett kiadások várhatóak? Hogyan finanszírozzuk a beruházást?

Kézenfekvő arra gondolni, hogy a napelemes rendszereknél a napelem modulok adják a költségek legnagyobb részét. Viszont ez nem igaz, mivel egy összetett rendszerről beszélünk és lényegesen több alkotóelemre van szükségünk. A minőségi napelemeken kívül fontos a megfelelő minőségű tartószerkezet, amivel a rendszerünk az élettartama végéig (25+ év!) garantáltan a tetőn marad. Ugyanúgy fontos egy minőségi inverter, ami a napelemek által megtermelt egyenáramú feszültséget a hálózatban használt váltakozó áramú feszültséggé alakítja át. A hosszútávú üzemelés kulcsfontosságú része a túlfeszültség védelmek, és akár az apró szerelési anyagok megfelelő minősége. Így máris sokkal több összetevőről van szó, de a rendszer ezen formában (a megrendelő garázsában vagy a kivitelező raktárában) még mindig pontosan 0 forintot termel havonta. A megálmodott rendszert meg kell tervezni, a szolgáltató felé engedélyeztetni kell, ki kell juttatni a helyszínre, le kell szerelni és felül kell vizsgálni érintésvédelmi szempontból. A mellékelt ábra mutatja egy átlagos 4,2 kWp teljesítményű rendszer hozzávetőleges költség eloszlását.
Amikor árajánlatot kérünk egy cégtől, mindig ellenőrizzük, hogy minden tételt tartalmz-e a kapott kalkuláció!

Milyen rejtett költségeket tartalmazhat egy napelemes ajánlat?

A fent felsorolt költségeken kívül az áramszolgáltató 3*16A vagy az feletti teljesítmény esetén extra díjazást kér(het) a fogyasztás mérőóra cseréjéért. Ez ELMŰ-ÉMÁSZ területen hozzávetőleg 36.000 Ft. További tételek lehetnek a különböző mérőhelyhez tartozó nyilatkozatok, illetve a fogyasztásmérőhely szabványosítása, amelyek szükségessége az engedélyeztetés során derül ki biztosan. Mindenképpen egyeztessük a kivitelezővel, hogy ezeket a tételeket tartalmazza-e az ajánlatuk!

Hogyan finanszírozzuk a napelemes rendszerünket?

Amennyiben megkaptuk a várva várt kalkulációt, és leegyeztettük a tartalmát (mi az amit magában foglal, és mi az amit nem), jön a legizgalmasabb része a projektnek: a finanszírozás.

Alapvetően kétféle megoldás létezik: az önerős és a hitelből vagy támogatásból megvalósuló rendszer.

Az önerős megoldás a leggyorsabb minden szempontból, hiszen nem kell a hitelügyintézésre várni, nem kerül többlet költségbe a különböző minősítések, tanúsítványok beszerzése miatt, illetve nem igényel többlet utánajárást. Így a rendszer a lehető leghamarabb készül el, és hamarabb kezdheti el a munkáját: termelni. Érdemes átbeszélni a szerződéskötés előtt a fizetési ütemezést, ugyanis sokféle variáció előfordulhat. Gyakori a telepítő cégektől, hogy előleget kérnek a szerződéskötéskor, ugyanis egy szerződésbontás kellemetlen következménnyel járhat a kivitelező részére, ha már megrendelte a szerelési anyagokat, amit nem is biztos hogy a következő munkákra el tud használni.

A finanszírozott megoldásoknál több lehetőség áll rendelkezésre kezdve a hitelektől a pályázati forrásokig.  Gyakori kérdés, hogy milyen támogatásokat lehet igénybe venni napelemes rendszer kiépítésére. Sajnos a lakossági piac az elmúlt pár év nem volt túl eseménydús a vissza nem térítendő támogatások terén. Jelenleg az MFB által kínált 0% THM-es hitelkonstrukció elérhető lakossági megrendelőknek, viszont a pályázati keretösszeg Pest megyében és Budapesten tavaly ősszel elfogyott. Szerencsére 2021 során várható a vissza nem térítendő pályázat a lakossági ügyfelek számára, viszont még nincs konkrét kiírás arról, hogy ki pályázhat, és hogy mekkora összeget lehet visszaigényelni.

Napelemes rendszer, mint befektetés

Mindenki eljátszott már a gondolattal, hogy milyen jó lenne egy kis szigeten kortyolgatni a koktélokat, és nyugágyból nézni a naplementét gondtalanul, pénzügyileg függetlenül. Sajnos csak lakossági napelemes rendszerrel csekély esély van egy ilyen életmód kialakítására, viszont ettől még nem kellene elengednünk hogy napenergiából legyen passzív jövedelmünk, elvégre el kell kezdeni valahol. Ha befektetésként tekintünk a rendszerünkre, akkor könnyen beláthatjuk, hogy a megtérülés után már profitot termelünk. Lényegében kifizetjük a villanyszámlánkat 7-9 évre előre, és a rendszerünk szépen törleszti vissza nekünk a befektetésünket. Ez két szempontból kedvező nekünk:

1.: Az áram ára nem a mostani 38-40 Ft/kWh lesz, hanem valószínűleg magasabb, tehát minden áremelkedésnél  extra profitot realizálunk

2.: A rendszer élettartama több mint 7-9 év. A napelem modulok általában 25 év teljeskörű jótállással rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy 25 év múlva a mostani teljesítményüknek minimum a 80%-át kell produkálnia. Egy alumínium/ rozsdamentes acél tartószerkezet gond nélkül kibír 15-20 évet, tehát ez sem okoz problémát. Szakszerűen elkészített villamos kiépítésnek is bírnia kell 20 évet apróbb karbantartásokkal (gondoljunk az 1990-es vagy 2000-es években épült ingatlanokra), egyedül az inverter a rendszer gyenge láncszeme ha egy 20 éves periódust nézünk. Nincs ugyan tapasztalat a mostani technológiákkal készült inverterekkel kapcsolatosan, hogy pontosan mennyi az élettartamuk, de mivel jellemzően 10 vagy 12év jótállással kerülnek forgalomba így tervezhetjük azt, hogy 10-15 évig meghibásodás nélkül fognak működni. Számoljunk úgy, hogy a 10. év végén lecseréljük az inverterünket egy korszerűbb megoldásra, ami hatékonyabb, és több energiát tud termelni ugyanazokkal a modulokkal.

Érdekelné egy vissza nem térítendő napelemes támogatás álmai rendszeréhez?

Vegye fel velünk a kapcsolatot személyre szabott ajánlatainkért!

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com